Tog Chöd (Tibetaanse meditatieve zwaardkunst)

Tog Chöd, ook wel ‘wisdom sword practice’ genoemd, is een combinatie van yoga, dans, krijgskunst en mindful bewegen met een houten zwaard, gecreëerd door de Boeddhistische Lama Tulku Lobsang Rinpoche. Tulku bedacht Tog Chöd als reactie op de behoefte van de moderne mens om in deze overprikkelde wereld het hoofd leeg te kunnen maken.

Tog betekent denken of gedachten en Chöd betekent doorsnijden of afsnijden. Het doel van Tog Chöd is om onze angsten, verwachtingen en gepieker, onze innerlijke ballast als het ware af te snijden, waardoor er mentaal en emotioneel meer stilte in het hoofd komt en er meer ruimte ontstaat om in het nu te zijn. De bewegingen met het zwaard helpen je daarbij; je neemt het heft in eigen hand! Door middel van verschillende oefeningen transformeer je vastzittende emoties in bruikbare energie.
Er zijn vaste en vrije oefeningen die het lichaam krachtig en soepel maken. Je komt in balans, ontwikkelt zelfvertrouwen en je werkt o.a. aan concentratie en ontspanning.
De les begint met een paar opwarmoefeningen en met zelfmassage. Vervolgens starten wij met de vaste oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je het bovenlichaam opent en uitrekt, wat zorgt voor soepele spieren en doorstroming van energie. De oefeningen waarbij je staat en loopt met het zwaard, maken je meer bewust van de balans van je lichaam. Dan zijn er ook de vrije oefeningen, waarbij je bijvoorbeeld bewegingen met het zwaard maakt die gebaseerd zijn op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. We sluiten af met een paar rekoefeningen en eindigen in stilte en het ervaren van de effecten van de les.
De les wordt gegeven in de vroege avond op woensdag van 17.30-19.00 uur en kost € 12.50

Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Kalliopi via e-mail: kalliopikontoni@online.nl, of bel: 06-23820481. Natuurlijk mag je ook het Yogahuis een berichtje sturen.